צנתור טאבי TAVI - החלפת מסתם אאורטלי
היצרות המסתם האורטלי (aortic stenosis) היא מחלה שכיחה ומקצרת חיים. היא יכולה להופיע בכל גיל אך עולה בשכיחותה עם הגיל וקיימת בכ 10% מהאנשים בני 75 ויותר. עד לפני כשני עשורים הטיפול היחיד היה החלפה של המסתם בניתוח לב פתוח. כיום ניתן לטפל בהיצרות אורטלית בצנתור וללא פתיחת בית החזה.
מהו המסתם האורטלי ומה תפקידו?
המסתם האורטלי הוא שסתום חד כווני הממוקם במוצא החדר השמאלי ומאפשר זרימה חד כיוונית של דם מהחדר השמאלי לאבי העורקים (אורטה) ומשם לכל חלקי הגוף.
מהי היצרות של המסתם האורטלי?
ככלל ישנם שני סוגים של בעיות מסתמיות בלב: היצרות של המסתם בו הלב צריך להתאמץ יותר על מנת לספק את צרכי הגוף; ואי-ספיקה של המסתם שבו יש דליפה חזרה לחדר. במאמר זה נתייחס כאמור להיצרות של המסתם האורטלי.
מהם התסמינים של היצרות של המסתם האורטלי?
בשלבים הראשונים של היצרות המסתם האורטלי המטופלים אינם מרגישים כלום. גם כשההיצרות במסתם מתקדמת ומגיעה לדרגה חמורה יותר, פעמים רבות לוקח זמן רב, אפילו מספר שנים, עד שמופיעים תסמינים.
התסמינים של היצרות המסתם האורטלי כוללים:
- קוצר נשימה והגבלה בביצוע מאמץ
- כאבי בחזה במאמץ
- אירועי אובדן הכרה (סינקופה)
מה כולל הטיפול בהיצרות המסתם האורטלי?
הטיפול בהיצרות המסתם האורטלי נעשה על ידי החלפתו, בין אם בניתוח ובין אם בצנתור, כאשר אין טיפול תרופתי למצב זה.
מתי צריך להחליף את המסתם האורטלי?
החלטה על עיתוי החלפת המסתם האורטלי מתקבלת כאשר יש תסמינים של הצרות אורטלית וכן עדות אובייקטיבית להיצרות משמעותית של המסתם בבדיקת אקו לב. כל חולה עם מחלה מסתמית צריך להיות במעקב קרדיולוגי מסודר. הקרדיולוג יעקוב אחרי התפתחות תסמינים ואחרי ממצאי ההדמיה באקו לב. לעתים יהיה גם צורך בבדיקות נוספות כגון בדיקת מאמץ או בדיקת סיטי של הלב.
איך מתקבלת החלטה לגבי החלפה ניתוחית של המסתם האורטלי מול החלפה צינתורית?
הבחירה בין טיפול ניתוחי לטיפול צנתורי תלוי במספר גורמים ובניהם גיל החולה, הסיכון הניתוחי שלו וההתאמה האנטומית של החולה לביצוע החלפה צנתורית בטאבי. ככלל חולים מעל גיל 75 יופנו לטאבי בעוד חולים צעירים יופנו להחלפה ניתוחית. חולים עם סיכון ניתוחי מוגבר, למשל כאלה שכבר עברו ניתוח לב פתוח, יופנו לטאבי גם בגילאים צעירים יותר. לפני קבלת החלטה יהיה צורך לעשות הערכה מקיפה שתכלול גם בדיקת סי טי ייעודית של הלב כדי להעריך את ההתאמה האנטומית להחלפת המסתם בטאבי.
ייעוץ קרדיולוגי לפני החלפת מסתם אורטלי בצנתור TAVI
לפני החלפת המסתם האורטלי בצנתור TAVI יש צורך לשבת לשיחת ייעוץ עם הקרדיולוג שיבצע את הפעולה כדי לקבל הסבר מקיף על מהלך הפעולה, על סיכויי ההצלחה ועל סיכונים וסיבוכים אפשריים.
החלפת המסתם האורטלי באמצעות צנתור – TAVI
מזה מעל 60 שנים החלפת המסתם האורטלי מבוצע בניתוח לב פתוח. המסתם המושתל יכול להיות מסתם מכני או מסתם ביולוגי, כאשר לכל אחד מאלה יתרונות וחסרונות ייחודיים. ב2002 בוצעה ההחלפה הראשונה של המסתם האורטלי בצנתור (TAVI). פעולה זאת בוצעה בצרפת והייתה פרי שיתוף פעולה עם חברה ישראלית (PVT) שהייתה חלוצה בתחום. בשנים הראשונות הטכנולוגיה הייתה מיועדת רק לחולים עם סיכון ניתוחי מוגבר מאד או בלתי נתיחים. בשנים האחרונות הפעולה מבוצעת גם בחולים בסיכון נמוך יותר. מקובל היום שחולים מגיל 75 ומעלה יעברו השתלת מסתם בצנתור בעוד חולים צעירים יותר יעברו החלפה בניתוח. הפעולה בוצעה לראשונה בישראל בשנת 2008 ומאז נצבר ניסיון רב באלפי חולים עם תוצאות מצוינות.
מהם היתרונות של החלפת המסתם האורטלי בצנתור TAVI?
היתרון הגדול בהחלפת המסתם האורטלי בצנתור הוא בנוחות הפעולה ובהחלמה קצרה ביחס לניתוח לב פתוח. מאחר שהפעולה מתבצעת ללא פתיחת בית חזה וללא חתך ניתוחי, יש הרבה פחות כאבים ואי נוחות לאחר הצנתור. כמו כן לא נדרש חיבור למכונת לב ריאה ופעולת הלב לא מופסקת בזמן השתלת המסתם.
כיצד נערך החלפת המסתם האורטלי באמצעות צנתור TAVI?
החלפת המסתם האורטלי באמצעות צנתור מתבצעת לרוב בהרדמה מקומית ללא צורך בהרדמה כללית. בדרך כלל הפעולה מבוצעת דרך עורק המפשעה (העורק הפמורלי) דרכו המסתם החדש מועבר לתוך המסתם המוצר, שם הוא נפתח ומתחיל לתפקד במקומו. לאחר הערכת תפקוד המסתם העורק נסגר והחולה מועבר להמשך השגחה של 1-3 ימים בטרם ישוחרר לביתו.
מהו תהליך ההחלמה אחרי צנתור TAVI?
לאחר צנתור TAVI המטופל עובר להמשך השגחה במחלקה הקרדיולוגית או ביחידה לטיפול נמרץ. האשפוז לאחר צנתור TAVI נמשך כ 3 ימים ולעתים יותר. יום למחרת הפעולה ניתן כבר להתנייד לשירותים ולהליכה במחלקה. כעבור 1-2 ימים נוספים ניתן בדרך כלל לשחרר הביתה. במקרים מסוימים האשפוז נמשך יותר, בהתאם לצורך. לאחר החזרה הביתה מומלץ להימנע מהרמת משאות כבדים למשך כשבוע.
האם אזדקק לטיפול תרופתי מיוחד לאחר החלפת המסתם האורטלי?
לאחר השתלת המסתם אורטלי באמצעות צנתור, הטיפול התרופתי כולל תרופות נוגדת טסיות כגון אספירין או פלאביקס. במידה והמטופלים לוקחים נוגדי קרישה (כגון ELIQUIS, XARELTO או PRADAXA) – הטיפול ימשך ללא תוספת כלשהי.
מתי ניתן לחזור לפעילות גופנית לאחר צנתור TAVI?
כבר למחרת הצנתור ניתן להתחיל להסתובב במחלקה. כעבור מספר ימים ניתן להסתובב בחוץ. מומלץ להשתתף בתכנית שיקום לב ו/או הדרכה בקהילה הכוללת תזונה מאוזנת ותוכנית אימון גופנית המותאמת ליכולות המטופל.
היכן מבצעים צנתור TAVI להחלפת המסתם האורטלי בארץ?
בכל בתי החולים הציבוריים והפרטיים שבהם יש מחלקות לב-חזה.
פרופ' פול פפר – מנהל שירות מחלות לב מבניות במרכז רפואי שיבא
פרופ' פפר מתמחה בצנתורים מבניים הכוללים פעולות מסתמיות בצנתור כגון החלפת מסתם אורטלי ומיטרלי ותיקון מסתם מיטרלי וטריקוספידלי. הוא בעל ניסיון רב ומהרופאים הקרדיולוגים המובילים בתחומו בארץ. יש לו ניסיון רב בשנים בביצוע צנתורים כליליים מורכבים, צנתורים של עורקי התרדמה, וכן תיקונים של חורים במחיצת הלב (PFO , ASD). פרופ' פול פפר מנהל את השירות למחלות לב מבניות במרכז רפואי שיבא, תל השומר ומקבל בקליניקה הפרטית בתל אביב ובכפר סבא.
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר