צנתור טיפולי
מהו צנתור לב?
צנתור לב הוא הליך רפואי המבוצע על מנת לבדוק ולטפל בבעיות בלב וכלי הדם. במהלך הצנתור, מוחדר צנתר – צינור גמיש וקטן – דרך כלי דם בדרך כלל באזור הירך או היד, ומשם הוא מובל אל הלב. צנתור הלב מאפשר לרופאים קרדיולוגים לבצע מגוון בדיקות לאבחון דרגת החסימה של כלי הדם, מדידת לחץ בלב ובחדרים, וכן לבצע במהלכו לטפל בעורקי הלב על ידי הרחבת עורקים מוצרים או חסומים באמצעות בלון או החדרת תומכן (stent) לשיפור זרימת הדם. פעולת הצנתור חשובה ביותר והיא נערכת על ידי קרדיולוג מצנתר.
הצנתור מאפשר לאבחן בעיות לבבות כמו מחלת לב כלילית ופתולוגיות נוספות ובכך לשפר את איכות החיים של המטופלים ולהקל על תסמינים כמו תעוקת חזה או קוצר נשימה ובמקרים מסויימים גם למנוע ארועים לבביים. הצנתור נערך תחת הרדמה מקומית, עם אשפוז קצר, וחזרה מהירה לשגרה.
ההמלצה לצנתור מבוססת על אבחנה רפואית מקצועית. הקרדיולוג המטפל יתרשם מתלונות המטופל ובהתאם יחליט על צנתור מיידי או הפניה לבדיקות נוספות כגון אקו לב, אקו לב במאמץ או מיפוי במאמץ או עם תרופות. צנתור הלב הוא כלי חשוב במכלול הכלים העומדים לרשות הקרדיולוג המטפל ומאפשר זיהוי מדוייק של בעיות כליליות וטיפול יעיל בהם. הצנתור מתווסף למכלול הטיפולים האפשריים ולטיפול תרופתי עדכני ואפקטיבי.
מהן מטרות הצנתור הכלילי?
- אבחון: כדי לבדוק את מצב העורקים, האם יש בהם חסימות או הצרויות.
- טיפול : להרחיב עורקים חוסמים בעזרת בלון (צנתור עם בלון) ובדרך כלל גם להניח תומכנים (סטנטים) כדי לשמור על העורק פתוח.
- הערכת מצב הלב: לבדוק את תפקוד הלב ואת זרימת הדם. במדורים השמאליים והימניים של הלב.
הצנתור הכלילי מתבצע תחת הדמית רנטגן ונחשב להליך זעיר פולשני. לאחר הצנתור המטופל נדרש להשגחה רפואית קצרה ובדרך כלל יוכל לחזור לפעילות רגילה תוך יום-יומיים.
מהו צנתור טיפולי?
צנתור לב הוא הליך רפואי המיועד לבדוק ולטפל בבעיות שונות בלב וכלי הדם. צנתור לב טיפולי מתבצע כאשר נמצאה בעיה במהלך הצנתור האבחוני או כאשר ישנו חשד גבוה לבעיה חריפה כגון חסימה חריפה של עורק כלילי. במהלך הצנתור הטיפולי הרופא הקרדיולוג המצנתר, לאחר החלק האבחוני, מחליט על מעבר לשלב הטיפולי. הטיפול יכול לכלול הרחבת העורק המוצר או החסום בעזרת בלו ובדרך כלל יתלווה בהשתלת תומכן (stent) כדי לשמור על העורק פתוח. הצנתור מתבצע תחת הרדמה מקומית, והמטופל עשוי להרגיש חוסר נוחות מסוים, אך לרוב ההליך הצנתורי נוח ומלווה במעט אי נוחות ו/או כאבים. ההתאושוות לאחר צנתור היא מהירה.
- צנתור לב טיפולי מיועד למגוון רחב של מטופלים, והוא נחשב להליך רפואי חשוב במקרים של בעיות לב שונות. ברוב המקרים, הצנתור נחשב להליך פחות פולשני מאשר ניתוח לב פתוח, ולכן הוא מתאים גם לאנשים בגילאים ובמצבים רפואיים שונים. החלטה על ביצוע צנתור לב טיפולי מתקבלת על ידי קרדיולוג וצוות רפואי מקצועי, לאחר הערכה מקיפה של מצב המטופל, היסטוריה רפואית ווהתסמינים שהוא או היא מציגים.
- הצנתור מיועד בעיקר לאנשים הסובלים מטרשת של העורקים הכליליים, שפעמים רבות גורמת להיצרות או לחסימה של כלי הדם המספקים דם ללב.
- למטופלים עם תסמינים כמו כאבים בחזה, קוצר נשימה, או תסמינים של מחלת לב כלילית יכולים למצוא את עצמם מועמדים לצנתור לב טיפולי.
- הצנתור יכול להתבצע גם במקרים של אוטם שריר הלב (התקף לב) במטרה לפתוח עורקים חסומים ולהשיב את זרימת הדם התקינה ללב.
- מטופלים עם בעיות קצב לב או בעיות מבניות בלב עשויים גם הם להיות מועמדים לצנתור מעט אחר מהצנתור הכלילי, במטרה לאבחן את מצבם או לטפל בבעיה ספציפית.
מה כולל ייעוץ על ידי קרדיולוג לפני צנתור טיפולי?
- ייעוץ רפואי עם קרדיולוג לפני צנתור לב טיפולי הוא שלב חשוב בהחלטה והכנה להליך. המטרה שבסיום הייעוץ הקרדיולוגי לפני צנתור, תוכל להבין מדוע הוחלט על צנתור, להרגיש יותר בטוח ומוכן לקראת הצנתור, עם הבנה מלאה של התהליך וההשלכות שלו על הבריאות שלך.
- היסטוריה רפואית: הקרדיולוג יתשאל את המטופל על ההיסטוריה הרפואית שלו, כולל גורמי סיכון: לרבות עישון, שומנים גבוהים, לחץ דם, היסטוריה משפחתית של מחלות לב. תרופות, אלרגיות ומהלך הבריאות הכללי שלך.
- בדיקות אבחון ודימות של הלב: ייתכן שהקרדיולוג יבקש לבצע בדיקות דימות נוספות, כגון אק"ג, אקו לב, מבחן מאמץ, אקו לב או מיפוי במאמץ, כדי לקבל מידע תומך על המצב הקרדיאלי של המטופלת.
- הסבר על הצנתור: הקרדיולוג יסביר למטופל מהו הצנתור, כיצד הוא מתבצע, ומה מטרתו. הוא יפרט את התהליך, מהלך הצנתור ואת הסיכויים להצלחה והסיכונים הכרוכים בפעולה.
- הכנה והנחיות לפני הצנתור: הקרדיולוג יסביר מה יש לעשות לפני הצנתור, כולל הנחיות לגבי צום, הפסקת נטילת תרופות מסוימות (כגון תרופות מדללות דם מסויימות ותרופות לסכרת) והכנה להליך.
- שאלות: במהלך הייעוץ הרפואי, יש אפשרות לשאול שאלות. חשוב להרגיש בנוח עם ההליך ועם הקרדיולוג המצנתר שלך.
על ידי מי נערך הצנתור הכלילי הטיפולי?
צנתור הטיפולי הוא הליך פולשני שבו הקרדיולוג המומחה בצנתור מכניס קטטר (צינור דק) דרך העורק לגוף, בדרך כלל דרך העורק המפשעתי או שורש כף היד, כדי לאבחן או לטפל בבעיות לב. ההליך מתבצע על ידי קרדיולוג שהתמחה בביצוע צנתורים ושיודע לבצע את הצנתור בצורה מיומנת ובטוחה.
מה הכשרתו של הקרדיולוג העורך צנתור טיפולי?
קרדיולוגיה הוא תחום רפואי שמתמקד במחלות הלב וכלי הדם. קרדיולוגים מומחים יכולים להמשיך להשתלם בביצוע צנתורי לב, תהליך שנמשך 1-2 שנים לפחות וכוללת הכשרה תאורטית ובעיקר ביצוע צנתורים רבים תחת השגחה של קרדיולוג מצנתר ותיק.
הכשרת מצנתר מתחיל בלימודי רפואה הנמשכים בדרך כלל 6 שנים. לאחר מכן, הרופא עובר תקופת סטאז' שנמשכת שנה ובהמשך התמחות ברפואה פנימית של 4 שנים, במהלכה הוא רוכש מיומנויות באבחון וטיפול במחלות פנימיות. לאחר מכן הכשרה של 3 שנים נוספות בקרדיולוגיה בהם המתמחה רוכש מיומנויות קליניות וכן בביצוע וקריאה של בדיקות אקו, מיפו, סיטי ו MRI לב וביצוע פרוצדורות בסיסיות. לאחר מכן הקרדיולוג המתחיל יוכל לעבור הכשרה כמצנתר. תקופת הכשרה זאת תמשך לפחות שנה ולעתים קרובות 2-3 שנים. סך הכל תקופת הכשרה זאת תמשך לפחות 17 שנים.
מה ההנחיות לקראת צנתור כלילי טיפולי?
- השלב הראשון בהכנה הוא שיחה מקיפה עם החולה והסבר לגבי מטרת הצנתור הכלילי הטיפולי, מהלך הצנתור, וסיבוכים אפשריים.
- יש להעביר לרופא ההמצנתר בדיקות דם עדכניות על מנת שיחליט אם יש צורך בהכנה מיוחדת כגון הכנה בסטרואידים לאנשים עם אלרגיה ליוד או אשפוז לפני הצנתור להכנת נוזלים לחולים עם אי-ספיקה כלייתית.
- בדרך כלל ניתן להמשיך לאכול ולתות עד מספר שעות לפני הצנתור. תקבל הנחיות מדוייקות אך באופן כללי ניתן לאכול משהו קל עד כשעתיים לפני ביצוע הצנתור. ניתן להמשיך לשתות מים צלולים עד לה\געה לבית החולים ואז להכנס לצום מוחלט.
- בדרך כלל תתבקש להמשיך הטיפול התרופתי הקבוע. תרופות מסויימות תצטרך להפסיק, כגון תרופוחת מסויימות לדילול דם ותרופוחת מסויימות לסכרת. יש לקבל הנחיות פרטניות לפני הצנתור.
- ביום הצנתור הכלילי יש להגיע בשעה המיועדת לבית החולים על מנת לעבור את תהליך הרישום ותהליך הקבלה על ידי הצוות הסיעודי.
- במהלך הצנתור הטיפולי יתכן שתקבל תרופות לטשטוש אך באופן עקרוני תשאר בהכרה מלאה.
- לאחר הצנתור הטיפולי, חשוב להישאר במנוחה ולהקשיב להנחיות הקרדיולוג והצוות הרפואי.
- מעקב אחר תסמינים כמו כאב חזק, דימום חולשה יוצאת דופן הוא חשוב ובכל חריגה יש להוועץ בצוות המטפל.
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר