קרדיולוג מצנתר

זקוקים לשירותיו של קרדיולוג מצנתר? אינכם יודעים איך לבחור בקרדיולוג המצנתר הטוב ביותר עבורכם? מקריאת מאמר זה תוכלו לשאוב מידע חשוב אודות צנתורי לב, להכיר את תחום המומחיות הספציפי של הקרדיולוג מצנתר ולהכיר את השיקולים הנעשים בבחירת קרדיולוג מצנתר מתאים.

מה זה צנתור לב כלילי?

צנתור כלילי הוא הליך רפואי שבמסגרתו מוחדר צנתר מיוחד לתוך עורק גדול, לרוב עורק האמה ביד (העורק הרדיאלי) או עורק המפשעה. צנתור לב מבוצע על מנת לבדוק את מצב העורקים הכליליים המספקים דם לשריר הלב, לאבחן חסימות בעורקים ולספק פתרון טיפולי לרבות הרחבת העורק או פתיחת החסימה. חסימות בכלי הדם הכליליים נוצרות במקרים של טרשת עורקים, כאשר בדפנות העורקים המספקים דם ללב מצטברים שומנים. כתוצאה מכך נגרמת היצרות של העורקים הכליליים עד לכדי חסימתם החלקית ו/או המלאה והפחתת קצב זרימת הדם. לעתים העורק יכול גם להיחסם באופן פתאומי ולגרום להתקף לב חריף.  

קרדיולוג מצנתר

מהו תחום ההתמחות של קרדיולוג מצנתר?

קרדיולוג מצנתר הוא רופא שעבר התמחות ברפואה פנימית והתמחות נוספת בקרדיולוגיה והתמחות על בקרדיולוגיה פולשנית. לקרדיולוג המצנתר התמחות וניסיון בביצוע צנתורי לב למטרות אבחון והתערבות.

מי זקוק לשירותיו של קרדיולוג מצנתר?

צנתור לב מבוצע על ידי קרדיולוג מצנתר ומיועד:

  • מטופלים הזקוקים לצנתור לב אבחוני
  • מטופלים הזקוקים לצנתור לב טיפולי
  • מטופלים הזקוקים לצנתור לב דחוף עקב תסמינים של אוטם שריר הלב
  • מטופלים שנקבע להם צנתור לב אלקטיבי/ מוזמן

מה ההבדלים בין צנתור אבחוני וצנתור טיפולי ולמי הם מיועדים?

צנתור לב אבחוני

צנתור לב אבחוני כפי שניתן להבין משמו, הינו הליך אבחנתי, שבעזרתו ניתן לזהות הצרויות בעורקים הכליליים. ההליך מוצע למטופלים עם חשד גבוה לטרשת עורקים על פי תלונותיו (כאבי חזה או קצר נשימה במאמצים) או על פי ממצאי בדיקות לא פולשניות כגון מבחן מאמץ, אקו במאמץ או מיפוי לב וכן סיטי קורונרי. לעתים חולה יופנה לצנתור לפני ניתוח לב אחר כגון ניתוח החלפת מסתם. הטיפול תלוי בממצאי הצנתור. במקרה של איתור חסימה קלה במהלך הצנתור האבחוני – הקרדיולוג המצנתר ימליץ על טיפולים תרופתיים המיועדים לטיפול בטרשת העורקים. לעומת זאת, כאשר במהלך הצנתור האבחוני מאותרת חסימה משמעותית הדורשת טיפול – המשך הטיפול ייעשה על ידי הקרדיולוג המצנתר באמצעות צנתור טיפולי.   

צנתור טיפולי

צנתור טיפולי  נעשה למטרת פתיחת חסימה בעורקים הכליליים. הוא מבוצע באמצעות החדרת צנתר לעורק החסום ופתיחה של חסימות בעורקים על ידי החדרת בלון ו/או תומך מתכתי (סטנט) לתוך העורק הכלילי. קיימים סוגים נוספים של צנתורים המיועדים לטיפול במסתמי הלב או לסגירה של דלף במחיצות הלב.

מהו צנתור כלילי וכיצד הוא מבוצע ע"י קרדיולוג מצנתר?

הלב שלנו מקבל את אספקת הדם הדרושה לתפקודו התקין מהעורקים הכליליים. כאמור, עורקים אלה עלולים להיחסם כתוצאה מהצטברות טרשת בדפנותיהם ולגרום להתפתחות מחלה כלילית ברמות חומרה שונות, עד כדי חסימות קשות בעורקי הלב ובמקרים קיצוניים להתפתחות התקף לב. צנתור כלילי נעשה לרוב במטרה לאפיין את היקף המחלה הכלילית ורמת חומרתה וכן על מנת לתכנן טיפול מתאים במידת הצורך. צנתור כלילי יכול להיות אבחוני או טיפולי – תלוי במטרה לשמה הוא נעשה: צנתור אבחוני לפני ניתוח לב, צנתור במקרה חשד למחלה כלילית משמעותית,  צנתור בעקבות ממצאים פתולוגיים בבדיקות לב לא פולשניות (כמו אקו לב במאמץ, סיטי, או מיפוי לב) או צנתור טיפולי דחוף למטופלים שחוו התקף לב.

קרדיולוג מצנתר ימליץ על ביצוע צנתור כלילי בהתבסס על תלונות המטופל, פרופיל הסיכון שלו וממצאי הבירור הלא פולשני. לרוב, הקרדיולוג המצנתר יבצע את הצנתור הכלילי דרך עורק רדיאלי המצוי בשורש כף היד – מהלך המאפשר למצונתר להתנייד במהרה. במקרים בהם לא מתאפשר צנתור רדיאלי – יבוצע צנתור כלילי בעורק הפמורלי דרך המפשעה.  

מהו צנתור טאבי TAVI, כיצד הוא מבוצע ע"י קרדיולוג מצנתר ומהם יתרונותיו?  

באמצעות צנתור טאבי, קרדיולוג מצנתר מבצע החלפה של המסתם האורטלי. מדובר בפעולה חדשנית, שכן עד שנת 2002, הליך החלפת מסתם אורטלי בוצע במסגרת ניתוח לב פתוח בלבד. החלפת המסתם בצנתור TAVI בוצעה לראשונה בצרפת, ובישראל הוחל בה משנת 2008. כיום כבר נצבר ניסיון רב בביצוע ההליך וכיום מדובר בהליך שגרתי ומוצלח ביותר.  

להחלפת המסתם האורטלי באמצעות צנתור יש יתרונות שבאים לידי ביטוי בכך שמדובר בהליך שאינו כרוך בפתיחת בית החזה בניתוח ובחיבור למכונת לב-ריאה. בהתאם לכך, גם ההחלמה מהירה וקלה יותר. בדרך כלל צנתור הטאבי מתבצע בהרדמה מקומית. המסתם החדש מועבר אל תוך המסתם המוצר דרך העורק הפמורלי במפשעה, מושתל בתוכו, ומתחיל לפעול במקומו. לאחר הערכת תפקודו של המסתם החדש, הקרדיולוג המצנתר סוגר את העורק, והמטופל מועבר למנוחה והשגחה  למשך 2-3 יממות.  

יעוץ רפואי על ידי קרדיולוג מצנתר

לפני ביצוע צנתור אבחוני ו/או טיפולי תוזמנו  ליעוץ רפואי, בו הקרדיולוג המצנתר ישוחח איתכם ויבין מהן תלונותיכם, יערוך לכם בדיקה גופנית, יבחן ממצאים של בדיקות לב קודמות, כמו אקו לב, אקו לב במאמץ, ארגומטריה, מיפוי לב צנתור לב וירטואלי, וצנתורים קודמים אם בוצעו. בהתאם המצנתר יחליט על סמך הממצאים האם יש צורך בצנתור. במידה וכן הוא יסביר לכם אודות הצנתור ומהלכו ויעביר מידע והנחיות לקראת הצנתור. פגישה זאת היא חשובה על מנת להבין מה סיבת הצנתור ומי יבצע אותה.

מה חשוב בבחירת קרדיולוג מצנתר ?

  • מקצועיות מומחיות וניסיון – חשוב לבחור בקרדיולוג מצנתר שהוכשר לביצוע הסוגים השונים של צנתורי לב, ושיש לו ניסיון בביצועם.
  • זמינות ויחס אישי – חשוב שהקרדיולוג המצנתר יהיה זמין לשאלות לפני ואחרי הצנתור. חשוב שיסביר לכם מדוע החליט על ביצוע הצנתור ומה הציפיות שלו מההליך.

פרופ' פול פפר הינו רופא מומחה לקרדיולוגיה וצנתורים

פרופסור פול פפר בעל ניסיון רב בביצוע צנתורים כליליים מורכבים, צנתורים קרוטידיים, השתלת מסתמים TAVI, תיקון דליפה מיטרלית עם מיטראקליפ או פסקל, סתם המיטרלי בעזרת התקן מייטראקליפ או פסקל, טיפול בהיצרות המסתם המיטרלי על ידי הרחבת בלון, וסגירת דלף במחיצה העלייתית שבלב. פרופ' פפר מנהל את השירות למחלות לב מבניות במרכז רפואי שיבא, תל השומר ומקבל בקליניקה הפרטית בתל אביב ובכפר סבא.

יצירת קשר עם פרופסור פול פפר

לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם

"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"

פרופ' פול פפר

לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם

"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"

פרופ' פול פפר

MDC Clinic, קומה 3
רחוב הברזל 15, רמת החייל, תל אביב