מה זה צנתור לב?
מהו צנתור לב?
צנתור הינו הליך רפואי המבוצע עם צנתר – צינור חלול דרכו ניתן להזריק חומרים או להעביר ציוד. צנתור לב מתייחס לכל הפעולות הצנתוריות המבוצעות בלב. כששומעים שמישהו עבר צנתור בלב בדרך כלל חושבים על צנתור כלילי, אך יש עוד מגוון של צנתורים שנעשים לצרכים אבחנתיים או טיפוליים. צנתורי הלב כוללים בין היתר:
- צנתור לב כלילי אבחנתי וטיפולי
- צנתור טאבי
- צינתור לב ימני
- צנתור להרחבת מסתמי הלב
- צנתור לסגירת חורים במחיצות הלב
- צנתור לב אלקטרופיזיולוגי
איזה סוגי צנתור קיימים בלב?
כפי שצוין, יש מספר סוגי צנתור המבוצעים באופן תדיר לצרכים אבחנתיים או טיפוליים. כאן נפרט את העיקריים בהם:
צנתור לב -צנתור כלילי אבחנתי
צנתור הלב המוכר ביותר, מדובר בהליך בו מוחדרים צנתרים לתוך העורקים הכליליים (עורקי הלב, המספקים דם לשריר הלב עצמו). צנתור זה מבוצע באנשים הסובלים מתלונות של תעוקה או המתאשפזים עם אוטם בשריר הלב (התקף לב) וכן במצבים נוספים כגון לפני ניתוח לב לצורך החלפת מסתמים. הצנתור הכלילי בדרך כלל מבוצע דרך עורק האמה, העורק הרדיאלי, קצת מעל שורש כף היד. מוחדרים צנתרים בקוטר של כ 2 מ"מ ואלה מוחדרים למוצא העורקים הכליליים באבי העורקים. דרך צנתרים אלה מוזרק חומר ניגוד שמכיל יוד ומבוצעים צילומי רנטגן בזמן ההזרקה. בדרך זאת אנו משיגים צילומים של העורקים הכליליים ומסוגלים לאבחן חסימות בעורקים.
צנתור לב-צנתור כלילי טיפולי
בהמשך לצנתור כלילי אבחנתי ובמידה ואובחנו חסימות משמעותיות, יתכן שנחליט להתקדם להליך של צנתור לב טיפולי. טיפול צינתורי בעורקים הכליליים בדרך כלל, אבל לא תמיד, כרוך בהשתלת תומכים מתכתיים, סטנטים, בעורקים הכליליים. לצורך זה מוחדר לעורק הכלילי, דרך הקטטר, תיל דק ועליו אנו מסוגלים להעביר ציוד לטיפול בחסימות. ציוד זה כולל בלונים מיוחדים לפתיחת החסימה וסטנטים המולבשים על בלונים שמושתלים באזורי החסימה ושומרים על חלל פתוח לאחר הוצאת הציוד מהעורק. כמובן שקיימים סוגים שונים של בלונים וסוגים וגדלים שונים של סטנטים שמתאימים לעורק המטופל בצנתור הכלילי הטיפולי.
צנתור לב-צנתור טאבי
צנתור טאבי מבוצע ב 15 השנים האחרונות ומחליף ניתוח להחלפת המסתם האורטלי. בצנתור זה מוחדר קטטר יחסית גדול (ברוחב 5-6 מ"מ) לעורק המפשעה ודרכו מוחדר מסתם ביולוגי שתפור לסטנט מתכתי וזה מושתל בתוך המסתם האורטלי החולה.
צנתור לב ימני
צנתור לב ימני הינו הליך אבחנתי בו נמדדים הלחצים במדורי הלב הימניים (עליה ימנית, חדר ימין) וכן בעורקי הריאה. הליך זה נותן מידע חשוב לגבי חולים עם תלונות של קוצר נשימה שלא מובן מה סיבתה וכן לגבי חולים הסובלים מיתר לחץ דם ריאתי. הוא מבוצע באופן שגרתי בחולים המועמדים להשתלת לב. הצנתור בדרך כלל מבוצע דרך וריד המפשעה (הוריד הפמורלי) ובדרך כלל אינו דורש הזרקת חומר ניגוד.
צנתור להרחבת עורקי הריאה
צנתור להרחבת עורקי הריאה, נעשה במצב נדיר וקשה ביותר, כאשר נוצר יתר לחץ דם ריאתי בעקבות תסחיפים ריאתיים חוזרים (קרישי דם שמגיעים מורידי הגפיים התחתונות). מדובר במחלה קשה הגורמת לפגיעה קשה באיכות החיים ואף לתמותה נכרת. במצבים קיצוניים חולים אלה עוברים ניתוח לב להוצאת הקרישים מעורקי הריאה. בחולים מסוימים הקרישים אינם נגישים לניתוח ולא נותר לחולים אלה תקווה. בשנים האחרונות התחלנו לבצע צנתור עם בלון לפתיחת חסימות בעורקים הריאתיים. מדובר בסדרה של צנתורי לב (לעתים 10 צנתורים ויותר).לצנתורים אלו תוצאות מצוינות הגורמים לירידה בלחץ הדם הריאתי. צנתורים אלה להרחבת עורקי הריאה מבוצעים כיום במרכז הרפואי תל השומר בלבד.
צנתור לב לסגירת חורים במחיצות הלב
בנוסף לצנתורים שהוזכרו, ניתן לסגור מומים מולדים בצנתור לב. המומים הנפוצים הינם חורים במחיצה הבין עלייתית. בצנתור לב זה מוחדר התקן מתכתי קפיצי שמורכב משני דיסקים (מעין מטריה כפולה). התקנים אלה יכולים לחסום את המעבר בין 2 העליות ולמנוע צורך בניתוח לב פתוח לביצוע התיקון.
צנתור לב אלקטרופיזיולוגי
באנשים עם הפרעות בקצב הלב ניתן לבצע צנתור לב בו מבוצעת פעולה במערכת הולכת החשמל בלב. צנתור לב אלקטרופיזיולוגי מבוצע בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעות בקצב העלייתי והחדרי ונעשים על ידי צריבה חשמלית או הקפאה של מסלולים חשמליים בתוך הלב.
פרופ' פול פפר קרדיולוג מצנתר לב
פרופ' פפר – קרדיולוג מצנתר מומחה, מנהל השירות לצנתורים מבניים במרכז הרפואי שיבא. כמומחה לקרדיולוגיה התערבותית ומחלות לב מבניות הוא ביצע מאות צנתורי טאבי בנוסף לפעולות מבניות רבות נוספות הכוללות צנתור לתיקון והחלפה של המסתם המיטרלי והטריקוספידלי בצנתור וכן צנתור לסגירת PFO ו ASD. הוא בעל ניסיון רב בפעולות אלה ומהרופאים הקרדיולוגים המובילים בתחומו בארץ.
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר