צנתור לב
מהו צנתור לב?
צנתור לב כולל בתוכו מספר סוגים של פעולות אבחוניות ו/או טיפוליות שהמשותף להם הוא החדרת צנתר (צינור חלול דרכו ניתן לבצע פעולות אבחוניות או טיפוליות). לעתים קרובות כשומרים צנתור לב מתכוונים לצנתור כלילי. מדובר בהליך חדשני אך לא ניתוחי שבו מחדירים צנתרים לעורקים שמובילים דם לשריר הלב. צנתור כלילי נועד הן לאבחון והן לטיפול בחסימה בכלי הדם הכליליים. מעבר לצנתור כלילי קיימים כמובן צנתורים מסוגים שונים ובהם צנתורים מבניים בהם מבוצעות החלפות או תיקון מסתמים בלב (אורטלי, מיטרלי, פולמונלי, ו/או טריקוספידלי), תיקונים של חורים במחיצות הלב, צנתורי לב מבוצעים בבתי חולים ובמרכזים רפואיים על ידי קרדיולוגים מצנתרים מומחים ומנוסים בתחום.
למי מיועד צנתור לב ומה מטרותיו?
צנתור לב נעשה למטרות אבחון וטיפול במקרים של חסימה או חשד לחסימת כלי דם על רקע של מחלת טרשת עורקים, או במקרים של פגיעות וליקויים שונים במסתמי הלב. הלב מקבל אספקת דם דרך העורקים הכליליים. במקרים רבים עורקים אלה נסתמים, לרוב כתוצאה מהצטברות טרשת בדפנות כלי הדם. חסימות אלו בכלי הדם הכליליים הן מקור לבעיות לב, החל מכאבים בחזה במאמץ ועד לביטויים מסכני חיים כמו התקף לב חריף. צנתור לב נעשה על מנת לאבחן בצורה מדויקת את היקף המחלה הכלילית, מיקומה, וחומרתה וכן על מנת לגבש תכנית טיפולית בין אם תרופתית, צנתורית, או ניתוחית.
מהם המצבים העיקריים בהם מבוצע צנתור לב כלילי?
- התקף לב חריף
- תלונות תעוקתיות עם חשד גבוה למחלה כלילית חסימתית
- להמשך בירור ממצאים לא תקינים בבדיקות לא חודרניות (אקו מאמץ, מיפוי לב, או סי טי לב)
- לפני ניתוח מסתמים בלב
ההחלטה על ביצוע צנתור לב נעשית ע"י הקרדיולוג המצנתר בשיתוף עם המטופל – זאת תוך בחינת תלונות החולה וממצאים של בדיקות הלב השונות.
מהו החידוש והיתרון שהביאו צנתורי לב?
לפני עידן צנתורי הלב, החלופות הטיפוליות לחולים עם מחלה כלילית היו מוגבלות מאד. חולים שאושפזו עקב התקף לב טופלו שמרנית ובשלב מאוחר יותר טופלו בתרופות ממיסות קריש. לא הייתה אפשרות לפתוח עורקים שנחסמו באופן פתאומי והתמותה והתחלואה מהתקף לב היה לאין שעור גבוה יותר מאשר בימינו.
חולים עם מחלה כלילית יכלו להיות מטופלים באמצעות תרופות בלבד או על ידי ניתוח מעקפים. אך למחלה מוגבלת יותר או שלא התאימה לניתוח מעקפים- לא היה טיפול. צנתורי לב הובילו לירידה משמעותית מאד בשיעור החולים שמתים מהתקף לב ולבריאות טובה יותר אצל השורדים והיא מאפשרת טיפול במגוון רחב של חולים מאלה עם מחלה בעורק בודד, דרך חולים עם מחלת לב רב כלית, וכלה בחולים הסובלים מבעיות מסתמיות שהיו ניתנות לטיפול כירורגי בלבד עד לאחרונה.
מכיון שצנתור לב לא כולל הרדמה מלאה, פתיחת בית חזה, או חיבור למכונת לב ריאה- ההתאוששות ממננו קלה לאין שעור מההתאוששות מניתוח מעקפים.
מהם סוגי צנתורי הלב הכלילי הקיימים היום?
צנתורי לב נחלקים ל-2 קטגוריות עיקריות: צנתורים אבחנתיים לצורך הגדרת הבעיה הכלילית, חומרת, מיקום ומספר ההצרויות בעורקים הכליליים וצנתורים טיפוליים לצורך טיפול בפתולוגיות הללו. צנתור לב טיפולי שצבר תאוצה ענקית בשנים האחרונות הוא צנתור טאבי הנעשה לצורך החלפת המסתם האורטלי.
מהו צנתור לב כלילי אבחוני?
צנתור לב אבחוני כשמו כן הוא, מבוצע לצרכים אבחנתיים. מדובר בפעולה אמבולטורית הנעשית בעיקר לצורך בירור מצבים המחשידים לנוכחות חסימה בכלי הדם הכליליים כמו כאבים בחזה, לבירור ממצאים פתולוגיים שעלו בבדיקות לא פולשניות או לפני ביצוע ניתוח לב מתוכנן, או לאבחון ליקויים ומומים מולדים במסתמי הלב ובאזורים אחרים בלב. לעיתים, בהמשך לצנתור האבחוני מחליטים להמשיך לצנתור לב טיפולי בעורקים הכליליים. במהלך הצנתור האבחוני מחדירים למוצא העורקים הכליליים צנתרים, ומזריקים דרכם חומר ניגוד תוך כדי צילום סרט רנטגן.
מהו צנתור לב כלילי טיפולי?
צנתור לב טיפולי מבוצע לטיפול בחסימות בכלי הדם. הוא נעשה במספר מצבים- ראשית, לצורך טיפול בהתקף לב חריף, אז בדרך כל מדובר בחסימה אקוטית של עורק כלילי על ידי קריש דם, וכן במצבים פחות דחופים של חולים עם חשד למחלה כלילית על בסיס תלונות של כאבים בחזה במיוחד במאמץ וכן בהמשך לבדיקות לב לא חודרניות כגון אקו במאמץ, מיפוי לב, או סיטי לב.
צנתור טיפולי נעשה באמצעות החדרת צנתרים מיוחדים, שדרכם מבצעים את הרחבת העורק תוך שימוש בבלון מיוחד והשתלת סטנט (תומכן מתכתי דק)
מהו צנתור לב להשתלת המסתם האאורטלי (צנתור טאבי)?
צנתור טאבי TAVI הינו הליך שבו מושתל מסתם אורטלי תותב ביולוגי ללא צורך בניתוח לב פתוח.
במהלך הצנתור הטאבי, המסתם החליפי המושתל מחליף את המסתם הלקוי. השיטה ייחודית בשל היכולת לכווץ את המסתם התותב ולהחדירו לגוף בתוך צינורית ולהעבירו לתוך הגוף (בדרך כלל דרך העורק הפמורלי) ועד ללב. צנתור הטאבי הוא הליך חדשני יחסית להחלפת המסתם, המייתר צורך בביצוע ניתוח, שכרוך בפתיחת בית החזה ובחיבור למכונת לב-ריאה, על כל הסיכונים והסיבוכים המתלווים לכך. ההחלמה מהצנתור הטאבי קלה ומהירה יחסית.
מהו צנתור לב לטיפול במסתם המיטרלי?
צנתור לב לטיפול במסתם המיטרלי מתבצע על ידי החדרת צנתר דרך המפשעה דרכו מתבצע תיקון המסתם. התיקון של המסתם המיטרלי נעשה בדרך כלל על ידי השתלת קליפ באורך כסנטימטר המקבע את העלה הקדמי של המסתם המיטרלי לעלה האחורי ועל ידי כך מאפשר הורדה משמעותית של הדלף במסתם. צנתור הלב לתיקון המסתם המיטרלי מתבצע על ידי קרדיולוג מצנתר בליווי של צוות רפואי שכולל קרדיולוג הדמיתי מיומן שמבצע TEE להנחיית הפרוצדורה, מרדים וצוות תומך. צנתור זה עורך 2-3 שעות בדרך כלל ומבוצע בהרדמה מלאה. יתרונו הגדול מתבטא בכך שאין צורך בניתוח פתיחת בית החזה. בדרך כלל המטופל משתחרר למחרת הצנתור. בעתיד הנראה לעין יכנסו לשימוש טכנולוגיות נוספות לטיפול במסתם המיטרלי ובראשם השתלת מסתם מיטרלי בצנתור (בדומה לטאבי במסתם המיטרלי).
מהו צנתור לב לטיפול במסתם הטריקוספידלי?
בדומה לצנתור לתיקון המסתם המיטרלי, הצנתור לטיפול במסתם הטריקוספידלי מאפשר תיקון המסתם ללא צורך בפתיחת בית החזה. התיקון יכול להיעשות על ידי השתלת קליפ אחד או יותר, בדומה לקליפ המיטרלי, או על ידי השתלת טבעת להצרת המסתם הדולף. גם פעולה זאת מונחית על ידי אקו ושטי ונעשה שצוות שכולל איש אקו מיומן בפעולות חודרניות, מרדים וצוות תומך. הצנתור מבוצע בהרדמה כללית. גם לגבי המסתם הטריקוספידלי שוקדים על אופציות להחלפתו באמצעות צנתור ויש מספר חברות, כולל חברות ישראליות, שעומדים בחזית המחקר. אין ספק שאופציה זאת תהפוך למציאות בשנים הקרובות.
פרופ' פפר, קרדיולוג מצנתר מומחה לצינתור
פרופ' פפר – קרדיולוג מצנתר מומחה, מנהל השירות לצנתורים מבניים במרכז הרפואי שיבא. כמומחה לצנתורים פרופסור פול פפר מבצע מאות צנתורי לב כליליים אבחוניים וטיפוליים כל שנה. יש לו ניסיון עשיר בטיפול במחלות מסתם בצנתור. היה מראשוני הרופאים בארץ שביצעו תיקון מיטרלי בצנתור באמצעות קליפ. ביצע עד היום מאות החלפות מסתם אורטלי בטאבי ותיקון מיטרלי וטריקוספידלי באמצעות קליפ. פרופ' פפר בעל ניסיון רב בפעולות אלה והוא מהרופאים הקרדיולוגים המובילים בתחומו בארץ, לפרופ' פפר קליניקה בתל אביב ובכפר סבא.
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר