TAVI
מהו TAVI?
TAVI –Transcatheter aortic valve implantation – פעולה הכוללת החלפה של המסתם האורטלי באמצעות צנתור, כתחליף לניתוח לב. בעבר, הדרך היחידה לטפל בבעיה במסתם האורטלי הייתה באמצעות ניתוח לב פתוח, שבמהלכו המסתם הוחלף במסתם תותב (מכני או ביולוגי). כיום במקום פתיחה מלאה של בית החזה, ניתן להחליף את המסתם במלואו בפעולה צנתורית בו מושתל מסתם ביולוגי בתוך המסתם החולה.
למי מיועד TAVI?
שכיחות מחלות מסתמיות בלב עולה עם הגיל. אחת הבעיות השכיחות היא הצרות של המסתם האורטלי הקיימת בכ 10% מהאוכלוסייה מעל גיל 75. צנתור TAVI מיועד לחולים עם הצרות המסתם האורטלי והוא מאפשר החלפת המסתם ללא צורך בפתיחת בית החזה, בהתאם להתאמת המטופל ושיקול דעתו של הקרדיולוג.
מהו המסתם האורטלי ומה תפקידו?
הלב מתפקד כמשאבה המספקת דם לכל חלקי הגוף משלב העוברות ועד סוף החיים. הלב הוא שריר המתכווץ כ 60-100 פעמים בכל דקה. כווץ הלב מזרים דם לכל הגוף. על מנת לוודא שהדם יזרום רק בכוון אחד, דהיינו מהלב לגוף, מותקנים בלב 4 מסתמים שנפתחים ונסגרים בהתאם להתכווצות הלב. ישנם שני מסתמים בלב הימני ושניים בלב השמאלי. המסתם האורטלי ממוקם במוצא החדר השמאלי ומאפשר לדם לצאת מהחדר השמאלי לתוך האורטה (אבי העורקים) ומשם לכל חלקי הגוף – מוח, מעיים, שרירים, כליות וכו. סגירת המסתם בזמן ששריר הלב אינו מתכווץ מונע את זרימת הדם חזרה לתוך הלב. תפקוד תקין של מסתמי הלב חיוני לבריאותנו.
מהי היצרות של המסתם האורטלי?
על מנת לאפשר זרימה תקינה, המסתם האורטלי צריך להיפתח ולאפשר זרימה תקינה של דם דרכו במנוחה ובמאמץ. תפוקת הלב במאמץ עולה לכדי 3-5 פעמים התפוקה של הלב במנוחה. כאשר המסתם האורטלי מוצר הוא אינו נפתח בצורה מלאה ושריר הלב צריך להתאמץ יותר על מנת להזרים את אותה כמות של דם. בשלבים מתקדמים יותר של היצירות המסתם האורטלי, הלב אינו מסוגל לספק את צרכי הגוף, דבר המתבטא כאי-ספיקת לב או אירועי עלפון (סינקופה).
מהם התסמינים של היצרות של המסתם האורטלי?
במצבים התחלתיים של היצרות המסתם האורטלי וגם עד לשלבים די מתקדמים החולה אינו חש דבר ויכול לתפקד באופן נורמלי. כאשר מתפתחים תסמינים, בדרך כלל תופיע הגבלה ביכולת לבצע מאמץ, קוצר נשימה, כאבי חזה במאמץ, ואירועי עלפון (סינקופה) בדרך כלל במאמץ או מיד לאחר סיום מאמץ.
מה כולל הטיפול בהיצרות המסתם האורטלי?
במצב של היצירות המסתם האורטלי, אין טיפול תרופתי. כאשר מגיע העת יש להחליף את המסתם האורטלי בין אם בניתוח לב פתוח ובין אם בפעולת TAVI.
מתי צריך להחליף את המסתם האורטלי?
יש מספר מצבים בהם הקרדיולוג מחליט שהגיע העת להחליף את המסתם האורטלי. קודם כל יש צורך לבדוק שאמנם יש הצרות משמעותית של המסתם. בדרך כלל ביצוע בדיקת אקו לב תספק תשובה טובה לשאלה זאת. במקרים מסוימים הקרדיולוג יפנה את המטופל לבדיקות נוספות כמו בדיקת סיטי או צנתור בו הקרדיולוג המצנתר יכול להעריך את מידת ההיצרות של המסתם. במידה ואכן הבדיקות הרפואיות מוכיחות שיש הצרות משמעותית במסתם האורטלי, ויש נוכחות תסמינים מתאימים, תתקבל החלטה בהתאם. לעיתים הקרדיולוג מחליט על החלפה של המסתם האורטלי, רק על סמך ממצאים באקו לב שמרמזים שהגיע העת להחליף את המסתם, גם ללא נוכחות תסמינים. במקרי ספק יתכן שהמטופל יופנה בנוסף למבחן מאמץ על מנת לאתר תסמינים שהחולה אינו מודע להם או ממצאים נוספים כגון ירידת לחץ דם במאמץ.
איך מתקבלת החלטה לגבי החלפה ניתוחית של המסתם האורטלי מול פעולת TAVI?
הבחירה בין החלפה בניתוח לב פתוח לבין פעולת TAVI להחלפת המסתם האורטלי, תלויה במספר גורמים ובניהם גיל החולה, הסיכון הניתוחי של החולה וההתאמה האנטומית של החולה לביצוע TAVI. ככלל יש עדיפות לפעולת TAVI בחולים מעל גיל 70-75 וללא קשר לגיל בחולים עם סיכון ניתוחי מוגבר כמו חולים שעברו בעבר ניתוח לב פתוח, הקרנות לבית החזה, או נוכחות של הסתיידות קשה של אבי העורקים. לפני קבלת החלטה על ידי הקרדיולוג, יהיה צורך לעשות הערכה מקיפה שתכלול גם בדיקת סי טי לב כדי להעריך את ההתאמה האנטומית להחלפת המסתם בTAVI.
מה כולל יעוץ קרדיולוגי לפני החלפת מסתם אורטלי בצנתור TAVI?
לפני ביצוע ה TAVI הקרדיולוג שיבצע את הפעולה ישב עם המטופל לשיחה אישית מקיפה כדי לבדוק את התאמת המטופל ל TAVI. הקרדיולוג ייתן למטופל הסבר מקיף על מהלך הפעולה, על סיכויי ההצלחה, ועל סיכונים וסיבוכים אפשריים, לרבות התאוששות והחלמה.
איך מתבצע TAVI?
TAVI הינה פעולה המתבצעת בדרך כלל בהרדמה מקומית עם מעט טשטוש. הפעולה מבוצעת על ידי קרדיולוג מומחה לפעולות TAVI באמצעות הכנסה של צנתר (קטטר) בעובי כ 5-6 מ"מ לעורק הפמורלי במפשעה של המטופל. מסתם ה TAVI עשוי מרקמת חיה שתפור למסגרת מתכתית גמישה שמכווץ בתוך הקטטר. המסתם המלאכותי מועבר לתוך המסתם החולה ונפתח בתוכו (על ידי ניפוח בלון או על ידי פתיחה עצמית של המסתם). במהלך TAVI המסתם החולה של המטופל מוסט הצידה ומפסיק לתפקד אך מהווה עוגן לקיבוע המסתם החדש. במהלך פעולת TAVI הקרדיולוג מבצע בדרך כלל הכנסה של קטטר נוסף בעורק המפשעה השני או בעורק הרדיאלי ביד של המטופל.
מהם היתרונות של החלפת המסתם האורטלי ב TAVI?
היתרון הגדול ב TAVI על פני ביצוע ניתוח לב פתוח הוא בנוחות הפעולה ובהחלמה קצרה. מאחר שפעולת TAVI מתבצעת ללא פתיחת בית חזה וללא חתך ניתוחי, יש הרבה פחות כאבים ואי נוחות לאחר עריכת TAVI. כמו כן בפעולת TAVI לא נדרש חיבור למכונת לב ריאה ופעולת הלב איננה מופסקת בזמן השתלת המסתם.
מהו תהליך ההחלמה אחרי צנתור TAVI?
לאחר צנתור TAVI המטופל עובר להמשך השגחה על ידי צוות רפואי במחלקה הקרדיולוגית או ביחידה לטיפול נמרץ. לעתים קרובות, הקרדיולוג המצנתר לאחר בדיקת המטופל, יכול לשחרר אותו ביום למחרת הפעולה. לעתים נדרשת המשך השגחה של יממה או שתיים נוספות לאחר פעולת TAVI. לאחר החזרה הביתה מומלץ שהמטופל ימנע מהרמת משאות כבדים למשך כשבוע.
האם יש צורך בטיפול תרופתי מיוחד לאחר TAVI להחלפת המסתם האורטלי?
לאחר ביצוע TAVI הקרדיולוג המצנתר ימליץ על טיפול תרופתי הכולל תרופות נוגדת טסיות כגון אספירין או פלאביקס. במידה והמטופלים לוקחים נוגדי קרישה (כגון ELIQUIS, XARELTO או PRADAXA) – הטיפול ימשך ללא תוספת כלשהי.
מתי ניתן לחזור לפעילות גופנית לאחר TAVI?
למחרת ה TAVI ניתן לרדת מהמיטה ולהתחיל להסתובב. מומלץ לא להרים משאות כבדים במשך שבוע לאחר ביצוע ה TAVI. מומלץ להשתתף בתכנית שיקום לב ו/או הדרכה בקהילה הכוללת תזונה מאוזנת ותוכנית אימון גופנית המותאמת ליכולות המטופל .
היכן מבוצע TAVI בארץ?
בכל בתי החולים הציבוריים והפרטיים שבהם יש מחלקות לב-חזה.
פרופ' פול פפר – פעולות TAVI מנהל שירות צנתורים במרכז רפואי שיבא
פרופ' פפר מתמחה בצנתורים מבניים הכוללים פעולות מסתמיות בצנתור כגון החלפת מסתם אורטלי ומיטרלי ותיקון מסתם מיטרלי וטריקוספידלי, לרבות TAVI. הוא בעל ניסיון רב בתחום זה ומהמובילים בתחומו בארץ. בנוסף, הוא בעל ניסיון רב בביצוע צנתורים כליליים מורכבים, צנתורים של עורקי התרדמה, וכן תיקונים של חורים במחיצת הלב (PFO , ASD). פרופ' פול פפר מנהל את שירות הצנתורים במרכז רפואי שיבא, תל השומר ומקבל בקליניקה הפרטית בתל אביב ובכפר סבא.
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר