היצרות מסתם האאורטלי

המסתם האאורטלי הינו שסתום חד כווני שמאפשר לדם לזרום מהחדר השמאלי של הלב אל תוך אבי העורקים ומשם לכל הגוף: למוח, לכבד, לכליות, לשריר הגוף ולמערכת העיכול וכן, אפילו לשריר הלב עצמו. תפקיד המסתם לאפשר מעבר חד כווני כך שדם יכול לעבור מהלב לגוף ללא התנגדות ואידך שלא תהיה זרימה אחורנית של דם חזרה ללב. המסתם בנוי מ 3 עלים שנפתחים כאשר הלב מתכווץ ומאפשרים זרימה של דם קדמיה ונסגר כשהלב נרפה, אז הלחץ באבי העורקים גבוה יותר מהלחץ בחדר השמאלי של הלב.

היצרות מסתם האאורטלי

מהו מסתם אאורטלי דו צניפי?

בכ 1% מהאוכלוסייה למסתם האאורטלי יש 2 עלים במקום 3. מסתם זה נקרא מסתם דו-צניפי. באופן מאד נדיר יתכן גם מסתם חד צניפי (עלי) אך מצב זה בדרך כלל מאובחן ומטופל עוד בילדות. מסתם אאורטלי דו צניפי יכול לתפקד באופן תקין שנים רבות ובמקרים מסוימים בעיות בו יתבטאו בגיל מבוגר מאד, בדומה למסתם אאורטלי תלת עלי. בדרך כלל אצל  אנשים עם מסתם אאורטלי דו-צניפי יתפתחו תסמינים מוקדם יותר ממסתמים תלת-עליים וניתן לראות תסמינים באנשים בשנות השלושים-ארבעים-חמישים. לעתים נדירות הבעיות תתפתחנה בילדות או שנות הנעורים.

מהן הבעיות הרפואיות השכיחות  במסתם האאורטלי?

הצרות המסתם האאורטלי

כאשר המסתם אינו נפתח כשורה ויוצר התנגדות להזרקת הדם מהלב לאבי העורקים. בעיות במסתם האאורטלי בלב יכולות להתפתח שנים לפני הופעת התסמינים. עם הזמן, רוב האנשים יפתחו תסמינים. תסמינים של הצרות המסתם האאורטלי כוללים: קוצר נשימה במאמץ, כאבי חזה במאמץ, ואירועי עלפון או כמעט עלפון.

דליפה במסתם האוארטלי

דליפה במסתם האורטלי  הינה מצב בו- הדם שמוזרק לאבי העורקים חוזר בחלקו חזרה לחדר בלב. התסמינים של דלף במסתם האאורטלי כוללים בעיקר: קוצר נשימה במאמץ ולעתים כאבי חזה, בעיקר ליליים. כאשר מתפתחים תסמינים, ישנה חשיבות לטפל בהקדם במסתם האוארטלי שכן יכולים להיות סיבוכים בלתי הפיכים לחולים שאינן מטופלים בזמן.

מסתם אאורטלי מסוייד

אצל אנשים בגיל הזקנה, הצרות המסתם האאורטלי קשורה קשר הדוק להסתיידות של המסתם ואכן הצורה העיקרית של הצרות של המסתם האאורטלי בשנות השישים ומעלה הינה של הצרות מסוידת של המסתם.

כיצד מטפלים בהיצרות במסתם האאורטלי?

לרוב אין טיפול תרופתי במצבים של היצרות או דליפה של המסתם האאורטלי, כשמגיע העת- יש צורך בהחלפת המסתם האאורטלי. החלפת המסתם האאורטלי יכול להתבצע בניתוח או בצנתור. 

השתלת מסתם אאורטלי בצנתור

החלפת מסתם אאורטלי בניתוח, נעשה בהרדמה מלאה ועם שימוש במכונת לב ריאה שמאפשרת המשך הזרמת דם מחומצן לגוף כאשר פעילות הלב מופסקת לצורך החלפת המסתם. בדרך כלל השתלת המסתם האאורטלי בצנתור מבוצע על ידי קרדיולוג מצנתר על ידי, חתך אמצעי בעצם החזה. ישנן גם גישות פחות פולשניות  להחלפת המסתם אאורטלי, שמשתמשות בחתך קטן יותר. הקרדיולוג המצנתר במהלך הניתוח להחלפת המסתם האאורטלי, מוציא את המסתם החולה ותופר במקומו מסתם תותב שיכול להיות מכני (עדיפות באנשים צעירים לאור שרידות גבוהה לאורך שנים) או ביולוגי (אינו מחייב נוגדי קרישה).

הקרדיולוג בגישה צינתורית עם מסתם ביולוגי- משתיל מסתם ביולגי שתפור לסטנט מתכתי ומוכנס לתוך קטטר (צינור דק יחסית). הקטטר מוחדר לגוף בדרך כלל דרך עורק המפשעה ומוחדר לתוך המסתם החולה שם הוא נפתח ומתחיל לתפקד בעוד המסתם החולה שמוסט הצידה.

לכל גישה טיפולית ניתוחית או צינתורית יש יתרונות וחסרונות וההחלטה לגבי סוג הטיפול וסוג המסתם תלוי במגוון גורמים כגון גיל החולה, מצב רפואי ותפקודי, ניתוח לב קודם, סיכון דימומי וגורמים נוספים. לצורך אבחון, מעקב והחלטה על סוג ותזמון החלפת המסתם- חשוב מאד  להתייעץ עם קרדיולוג מומחה בתחום ולהיות במעקב קרדיולוג מסודר.

ייעוץ רפואי על ידי קרדיולוג לפני השתלת מסתם אאורטלי בצנתור

ההחלטה על צנתור לפני השתלת מסתם אאורטלי מתקבלת במהלך הייעוץ הרפואי, לאחר לקיחת אנמנזה על ההיסטוריה הרפואית של המטופל, בדיקת המטופל על ידי הקרדיולוג מצנתר (התערבותי), ומעבר על בדיקות נלוות כגון אקו לב וסיטי של הלב.

פרופ' פול פפר קרדיולוג מומחה – טיפול בהיצרות המסתם האאורטלי

פרופ' פפר – קרדיולוג מצנתר מומחה, מנהל השירות לצנתורים מבניים במרכז הרפואי שיבא. כמומחה לקרדיולוגיה התערבותית ומחלות לב מבניות הוא ביצע מאות צנתורים  כליליים וטאבי בנוסף לפעולות מבניות רבות נוספות הכוללות צנתור לתיקון והחלפה של המסתם האאורטלי המיטרלי והטריקוספידלי בצנתור וכן צנתור לסגירת PFO ו ASD. הוא בעל ניסיון רב בפעולות אלה ומהרופאים הקרדיולוגים המובילים בתחומו בארץ.

יצירת קשר עם פרופסור פול פפר

לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם

"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"

פרופ' פול פפר

לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם

"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"

פרופ' פול פפר

MDC Clinic, קומה 3
רחוב הברזל 15, רמת החייל, תל אביב