מצנתר לב מומלץ
מהו מצנתר לב, מה מבדיל בין מצנתר לב אחד לאחר, איך בוחרים מצנתר לב? מאמר זה ינסה לתת לכם מידע ותובנה לגבי מי הקרדיולוג המצנתר הכי ראוי לטפל בכם.
מהו מצנתר לב ומה מסלול ההכשרה שלו?
מצנתר לב הוא רופא קרדיולוג שעוסק בצנתורי לב. לרוב מסלול זה יכלול לימודי רפואה של 7 שנים, התמחות של4 שנים ברפואה פנימית ו 3 שנים בקרדיולוגיה. ולאחר מכן התמחות על בצנתורים שאורכה לפחות שנה אחת. התמחות על רשמית בצנתורים בדרך כלל אורכת בין שנה לשלוש שנים ומתבצעת במסגרת השתלמות עמיתים (fellowship) בארץ או בחו"ל. בארץ, בניגוד לארצות הברית למשל, אין הכרה רשמית בצנתורים כתת התמחות נפרדת ולכן כל קרדיולוג יכול לעסוק בצנתורים, גם ללא התמחות רשמית, דבר הגורם להבדלי רמות בין מצנתרים שקיבלו הכשרה מסודרת לכאלה שלמדו תוך כדי העבודה.
מדוע חשוב לעבור השתלמות בצנתור לב?
במהלך ההתמחות בקרדיולוגיה, המתמחה מקבל הכשרה בסיסית בצנתורים אבחוניים וחשיפה קצרה גם לצנתורים טיפוליים. אלה אינם מכשירים אותו כלל ועיקר לבצע צנתורים עצמאיים ובוודאי לא לעסוק בתחום זה. על מנת לקבל מיומנות בסיסית יש לעבור הכשרה ייעודית ולבצע מאות צנתורים תחת השגחה של קרדיולוג מומחה בצנתורים. דבר זה מתאפשר רק במסגרת תכנית השתלמות רשמית שאורכה לפחות שנה במרכז רפואי עם נפח צנתורים גבוה.
האם כל המצנתרים בארץ עברו הכשרה רשמית?
מרבית המצנתרים בארץ, אך לא כולם, עברו הכשרה ייעודית בין אם בתכנית השתלמות עמיתים בחו"ל או בארץ.
מהו צנתור לב?
צנתור לב הוא הליך רפואי פולשני המשמש לאבחון ולטיפול במחלות לב. ההליך מתבצע על ידי החדרת צינור דק וגמיש (צנתר) דרך כלי דם גדול, בדרך כלל בזרוע או במפשעה, שמגיע אל הלב. ההליך מתבצע בחדר צנתורים מיוחד תחת הרדמה מקומית והשגחה רפואית צמודה. הרופא משתמש במכשיר המנווט את הקטטר בתוך הגוף בעזרת שיקוף רנטגן. לרוב מוזרק חומר ניגוד כדי לראות את כלי הדם או מבנים נוספים בלב. היתרונות של צנתור לב כוללים דיוק באבחון, אפשרות לטיפול מידי, והחלמה מהירה יחסית. הסיכונים, אם כי נדירים, כוללים בין היתר דימום, נזק לכלי דם, אירוע מוחי או אירוע לבבי, ותגובה אלרגית לחומר הניגוד. צנתור לב הוא כלי חשוב ברפואת הלב המודרנית, המאפשר אבחון מדויק וטיפול יעיל במגוון רחב של בעיות לב. ההחלטה לבצע צנתור צריכה להתקבל לאחר שיקול דעת מעמיק והתייעצות עם קרדיולוג מומחה לצנתורים.
האם יש הבדל בין צנתורי הלב שונים?
יש מספר סוגים של צנתורים. באופן כללי צנתורי לב נחלקים ל:
- צנתורים כליליים של עורקי הלב
- צנתורים מבניים שכוללים צנתורי טאבי (TAVI) להחלפת המסתם האורטלי
- צנתורים נוספים כגון תיקון המסתם המיטרלי (מיטראקליפ למשל) או לסגירת חורים במחיצת הלב.
- צנתור אלקטרופיזיולוגי לאבחון וטיפול בהפרעות קצב.
צנתורים יכולים להיות אבחוניים או טיפוליים
- צנתור אבחוני: לבדיקת מצב הלב, כגון צנתור כלילי לבדיקת מצב העורקים הכליליים.
- צנתור טיפולי: כולל אנגיופלסטיה (הרחבת כלי דם) והשתלת סטנט.
האם כל המצנתרים יודעים איך לבצע את כל סוגי הצנתורים?
רק חלק מהמצנתרים יודעים לבצע את כל סוגי הצנתורים. מצנתר מסוים יכול להיות מנוסה מאד בסוג מסוים של צנתור אך ללא ניסיון בצנתור מסוג אחר. למשל, מצנתר מנוסה בפעולות כליליות (צנתור של כלי הדם הכליליים שמספקים דם לשריר הלב) אך לא מנוסה כלל בצנתור טאבי להחלפת המסתם האורטלי. לכן, לפני בחירת רופא קרדיולוג מצנתר, לא מספיק לדעת כמה ניסיון או ותק יש לו בצנתורים, יש להבין מה הניסיון שלו בפעולת הצנתור הספציפית שלה אתם מיועדים.
איך בכל זאת בוחרים מצנתר?
יש מספר קריטריונים שחשוב לבדוק ושיכולים לעזור לכם לדעת שהמצנתר שבחרתם מתאים לביצוע הצנתור.
- מידת הניסיון של מצנתר הלב המומלץ. גם אחרי שחוזרים מתוכנית השתלמות בתחום הצנתורים בחו"ל, לוקח כמה שנים עד שצוברים עוד ניסיון וותק. נהוג לומר שצריך עוד כחמש שנים עד שמגיעים לרמת מיומנות גבוהה ויש אפשרות להיחשב למצנתר לב מומלץ.
- האם למצנתר הלב יש משרה קבועה בתור מצנתר בבית חולים מרכזי. למצנתרים בבתי החולים יש ניסיון רב ובדרך כלל דבר זה מהווה סימן לאיכות עבודתם.
- האם למצנתר הלב יש את המיומנות הספציפית. למשל, האם מצנתר הלב מבצע צנתורי טאבי או מיטראקליפ ומומלץ לבדוק כמה פעולות כאלה עשה בעבר. נתונים אלה יכולים להופיע באתר של בית החולים וכמובן ניתן לשאול את המצנתר מה מידת הניסיון שלו וכמה מקרים כאלה ביצע בעבר.
מה מצופה מהמצנתר הלב בעת הייעוץ הרפואי?
ראשית צפוי שמצנתר הלב המומלץ יעבור על החומר הרפואי שהבאתם, ישאל אתכם שאלות ממוקדות לגבי העבר הקרדיאלי שלכם, צנתורים בעבר, ותסמינים שלכם. צפוי שיעבור על בדיקות הדם שלכם וישאל אתכם לגבי אלרגיה לתרופות וליוד. שנית צפוי שמצנתר הלב יסביר לכם מדוע הוא סבור שיש לבצע את הצנתור. מה התועלת הצפויה מביצוע הצנתור. לעתים קרובות הרציונל לביצוע הצנתור הוא לא חד משמעי וניתן לשקול חלופות אחרות. לבסוף, מצנתר הלב יסביר לכם את הסיכונים הכרוכים בביצוע הצנתור. גם אם אלה נדירים יחסית, עליכם לדעת שיש סיכונים משמעותיים בביצוע צנתור ואלה משתנים בהתאם לסוג הצנתור והסיכון הספציפי של כל מטופל בהתאם למאפיינים שלו.
מה יקרה לאחר צנתור הלב?
לאחר הצנתור, המטופל נשאר להשגחה למספר שעות או ימים, תלוי בסוג ההליך. המצנתר יבוא למטופל ולמשפחה ויסביר את הממצאים ומה הוחלט לגבי טיפול. בהמשך הוא ינחה את המטופל לגבי המשך טיפול תרופתי, מגבלות לאחר הצנתור, והמלצות להמשך מעקב. ההחלמה בדרך כלל מהירה, אך יש להקפיד על הנחיות הרופא לגבי פעילות גופנית ונטילת תרופות.
מה הדבר הכי חשוב בבחירת מצנתר לב?
כמו בכל קשר בין רופא למטופל, הדבר הכי חשוב הוא מערכת של אמון. חשוב לבחור רופא קרדיולוג מצנתר שמשרה עליכם תחושה של בטחון.
פרופ' פול פפר, מצנתר לב
פרופ' פול פפר, קרדיולוג מצנתר מומחה, מנהל שירות הצנתורים בבית חולים ומרכז הרפואי שיבא. כמומחה לקרדיולוגיה התערבותית ומחלות לב מבניות הוא ביצע מאות צנתורי טאבי בנוסף לפעולות מבניות רבות נוספות הכוללות תיקון והחלפה של המסתם המיטרלי והטריקוספידלי בצנתור וכן סגירת PFO ו ASD בצנתור. פרופסור פול פפר בעל ניסיון רב בפעולות אלה ומהרופאים הקרדיולוגים המובילים בתחומו בארץ. פרופסור פול פפר משלב מקצועיות ניסיון רב עם שירות ואדיבות.
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר
לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם
"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"
פרופ' פול פפר