צנתור לב לסגירת PFO

מה זה foramen ovale ומה תפקידו?

ה foramen ovale או בעברית הפתח הסגלגל – הינו פתח במחיצה שנמצאת בין עליה ימין לעליה שמאל של הלב. לפתח זה יש תפקיד מרכזי בחיים העובריים. הוא מאפשר מעבר של דם מחומצן מחבל הטבור דרך פתח זה לעליה שמאלית של הלב ומשם דרך חדר שמאל לשאר הגוף. אחרי הלידה, כשהריאות מתחילות לתפקד, הדם המחומצן עובר מהראות לעליה שמאלית של הלב ומשם לגוף. לפתח כבר אין משמעות והוא נסגר תפקודית וברוב המקרים בהמשך נסגר גם אנטומית.

צנתור לב לסגירת PFO

מה זה PFO?

 Patent foramen ovale או בקיצור PFO הינו שארית של מבנה עוברי. ברוב האנשים, כ 75%, הפתח במחיצה שנמצאת בין עליה ימין לעליה שמאל של הלב נסגר לחלוטין. אצל 25% מהאוכלוסייה הפתח אמנם סגור אך יכול להיפתח במצבים של עליה בלחץ בעליה הימנית של הלב. הדבר קורה למשל בזמן מאמץ איזומטרי כגון הרמת משא, מאמץ בשירותים וכו' תופעה זאת נקראת patent foramen ovale- פתח סגלגל פתוח. ל 25% מהאוכלוסייה יש PFO ורוב רובם בריאים לחלוטין ואינם סובלים משום בעיה רפואית בעקבות כך.

אצל מי ה PFO בלב מהווה בעיה?

במרוצת השנים שמנו לב לקשר בין נוכחות PFO לבין אירועים מוחיים לא מוסברים באנשים צעירים. ההשערה היא שקרישי דם קטנים מוורידי הגפיים התחתונות יכולים לעבור מעליה ימין לעליה שמאל ומשם למוח ולגרום לאירוע מוחי (שבץ) בהעדר גורמי סיכון אחרים לשבץ כגון גיל, נוכחות יתר לחץ דם, סכרת, או מחלה טרשתית בכלי הדם המובילים למוח.

האם צריך לסגור כל ב PFO?

אומנם PFO קיים אצל כרבע מהאוכלוסייה, אך צורך לסגור כל PFO. כמעט כל האנשים הללו- לעולם לא יסבלו מבעיה בריאותית הקשורה לנוכחות ה PFO.

מתי מומלץ לסגור PFO בלב?

השאלה מתי כן צריך לערוך צנתור לסגירת ה PFO היא שאלה מצוינת ולעתים הדבר לא ברור. מקובל היום לבצע צנתור לסגירת PFO לאנשים שחוו אירוע מוחי (אפילו אירוע קל מאד) או שבהדמיית המוח שלהם יש עדות לאירוע בעברם ושאין להם גורמי סיכון מקובלים כגון גיל מבוגר, פרפור פרוזדורים, יתר לחץ דם, סכרת ועדות לטרשת משמעותית בעורקי התרדמה המובילים דם למוח. יש גם מאפיינים מבניים של ה PFO עצמו שמרמזים על סיכון מוגבר לאירועים בעתיד, כגון PFO גדול, עדות למעבר דם משמעותית בלב מימין לשמאל, ומבנה גמיש של המחיצה הבין עלייתית בלב (הנקראת אנוריזמה של המחיצה).

צנתור לסגירת PFO

צנתור לסגירת PFO היא פעולה פשוטה יחסית. הפעולה נעשית בחדר הצנתור דרך פתח קטנטן (3 מ"מ בערך) במפשעה על ידי קרדיולוג מצנתר. הצנתור לסגירת PFO בדרך כלל מתבצעת בהרדמה מקומית תחת הנחיית אקו לב. הקרדיולוג המצנתר מעביר התקן סגירה שדומה למטריה עם שתי דסקות. אחת הדסקות נפתחת בעליה השמאלית והשנייה בימנית והן עושות מעין סנדביץ למחיצה ומצמידות את 2 הדפנות אחת לשנייה ועל ידי כך מונעות מעבר דם מצד לצד.

האם הצנתור לסגירת PFO מסוכן?

 הצנתור לסגירת PFO אינו מסוכן, מדובר בפעולה פשוטה עם סיכויי הצלחה גבוהים מאד ועם סיכון נמוך מאד.

היכן מתבצע הצנתור לסגירת PFO?

הצנתור לסגירת PFO מתבצע בחדר הצנתור. בדרך כלל אין צורך בהרדמה כללית והפעולה נעשית בהרדמה מקומית על ידי קרדיולוג מצנתר ואורכת כ 15-30 דקות. לאחר הצנתור נשארים להשגחה של מספר שעות או עד למחרת בבוקר.

איך יודעים אם אני זקוק לצנתור לסגירת ה PFO?

אנשים שעברו שבץ מוחי, ביחוד אם הם צעירים, צריכים לעבור בירור כולל שיכלול בתוכו בירור לנוכחות PFO וכן האם יש עדות למעבר דם בלב מימין לשמאל.

הבדיקות הנדרשות כוללות אקו לב, אקו ושט, בדיקת דופלר טרנס-קרניאלי להערכת מעבר בועיות מצד לצד ובהתאם לצורך CT או MRI מוח ובדיקות לקרשיות יתר של הדם. יש צורך גם להעריך האם יש אירועים של פרפור פרוזדורים בלב. לאחר ביצוע כל הבדיקות ניתן להעריך את הצורך בהשתלת התקן לסגירת  PFOבצנתור.

ייעוץ רפואי על ידי קרדיולוג מומחה לצנתור לסגירת PFO

ההחלטה על צנתור לסגירת PFO מתקבלת במהלך הייעוץ הרפואי, לאחר לקיחת אנמנזה על ההיסטוריה הרפואית של המטופל, בדיקת המטופל בשיתוף פעולה ודיון בין נוירולוג וקרדיולוג מצנתר (התערבותי).

האם סגירת PFO מונע אירועים מוחיים לחולים שלא היה להם אירוע מוחי?

אין כל מקום לצנתור לסגירת PFO לאנשים שלא חוו אירוע מוחי בעברם.

האם צנתור לסגירת PFO מונעת באופן מוחלט אירועים מוחיים חוזרים?

צנתור לסגירת PFO יעילה מאד במניעת אירועים שקשורים בנוכחות ה PFO. אך באנשים שעברו צנתור לסגירת PFO עדיין יתכנו גורמי סיכון נוספים הדורשים המשך איזון וטיפול, כגון יתר לחץ דם, סכרת, נוכחות טרשת, או פרפור פרוזדורים שלא זוהה קודם ולכן יש צורך להכיר ולטפל בגורמים אלה. חשוב להיות במעקב רפואי אצל הגורם המתאים.

פרופ' פול פפר – קרדיולוג מומחה

פרופ' פפר – קרדיולוג מצנתר מומחה, מנהל השירות לצנתורים מבניים במרכז הרפואי שיבא. כמומחה לקרדיולוגיה התערבותית ומחלות לב מבניות הוא ביצע מאות צנתורי טאבי' בנוסף לפעולות מבניות רבות נוספות הכוללות צנתור לתיקון והחלפה של המסתם המיטרלי והטריקוספידלי בצנתור וכן צנתור לסגירת PFO ו ASD. הוא בעל ניסיון רב בפעולות אלה ומהרופאים הקרדיולוגים המובילים בתחומו בארץ.

יצירת קשר עם פרופסור פול פפר

לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם

"התמורה הגדולה ביותר עבור רופא היא הצלחת הטיפול"

פרופ' פול פפר

לקביעת תור עם פרופ' פול פפר מלאו את הפרטים ונחזור בהקדם

"יחסי אמון וכבוד בין רופא ומטופל חיוניים להצלחת הטיפול"

פרופ' פול פפר

MDC Clinic, קומה 3
רחוב הברזל 15, רמת החייל, תל אביב